top of page

Ustvarjalne delavnice

Barvne dimenzije - akril na platnu 

Katja

Sorta

Barvne dimenzije - akril na platnu.

 

Preko slikarske tehnike akril na platnu, bomo upodobili izbrano arhitekturo in odkrivali, koliko različnih odtenkov sive nam uspe naslikati.

 

Edinstvena arhitekturna dediščina Štanjela nam bo služila kot motiv, ki ga bomo sprva zarisali na slikarsko platno in ga nato razčlenili na simetrične ploskve.

 

Ploskve bomo nato poslikali z različnimi odtenki sive barve.

Cianotipija - fotogram

Ksenija

Pfeifer

Cianotipija - fotogram.

 

Cianotipija je stara, ročna tehnika izdelave fotografij.

 

Kadar za to tehniko uporabimo različne predmete - trake, vrvi, izrezane motive, sveže ali posušene rastline ... takrat govorimo o tehniki fotograma

Za izdelavo potrebujemo raztopino, ki je na svetlobo občutljiva. Fotogram bomo namreč razvili s pomočjo svetlobe - sonca.

Poigrali se bomo z različnimi materiali in jih postavili v poljubne kompozicije in likovne pripovedi. Do izraza bo prišla lastna kreativnost in izvirnost. Fotogram bo zaradi reakcije raztopine v modri barvi. Nastala bo posebna, unikatna in izvirna modra fotografija.

 

 

Razglednica: linorez, odtis in čečkanje motiva

Tanja

Samec

Izrezovanje motiva v linolej in odtis na format A6.

 

Delavnica bo iz dveh delov.

 

S kemičnim svinčnikom bomo načečkali motiv Štanjela.

Risbo bomo nato uporabili za izdelavo linoreza. 

 

Odtis bomo kot razglednico poslali domov.

Papirnati avtoportreti

Maša

Pušnik

Papirnati avtoportreti.

 

Na delavnici bomo spoznali možnosti in primere ustvarjanja s papirno glino. Material je mešanice papirja, lepila, gipsa in vode.

 

S papirno glino, ki ji bomo dodali barvne pigmente, bomo ustvarjali ploskovne avtoportrete na manjšem formatu.

2D animacija - animirani film

Jovana

Đukić

Animirani film.

 

S tehniko 2D risane animacije bomo kot skupina ustvarili kratek animirani film.

 

Najprej se bomo seznanili z osnovami in tehnikami animiranega filma. Zatem si bomo zamislili svojo zgodbo. Ustvarili bomo zgodboris in začeli z izvedbo - risanjem sličic.

 

Vsak posameznik bo zadolžen za določeno število sličic. V zadnji fazi se bodo sličice fotografirale in s pomočjo programa združile v film. Na koncu bomo dodali še zvok.

Volna in Kras - delavnica mokrega polstenja

Kresna Dara

Valečič

Volna in Kras.

 

Delavnico bomo začeli s kratkim uvodom o problematiki in uporabi volne. Dandanes se volna v EU tretira kot stranski izdelek in vsako leto ogromne količine volne pristanejo na odpadu. Temo bomo povezali s pomenom biodiverzitete in izgubo kraških travnikov.

S tehniko mokrega polstenja bomo na volneni površini naslikali kraško pokrajino ali kraško cvetje - po želji ali s pomočjo slikovnega gradiva kraške flore.

 

Skupaj z volno v raznih barvah, toplo vodo, milom in dosti tolčenja ter valjanja bo nastala abstraktna volnena slika. Pri delavnici bomo uporabili slovensko in italijansko volno trajnostnega izvora.

Tekstura v prostoru

Vlasta

Markočič

Tekstura v prostoru.

Oblikovali bomo enostavno prostorsko kompozicijo ter raziskali možnosti pri upodabljanju površine kipa ali stavbe.

 

Površino bomo ustvarili v mešani tehniki s frotažem - otiranko, ki ga bomo oblikovali na površinah, ki nas obdajajo.

Veduta Štanjela v tehniki kolaž

Julija

Leben

Veduta Štanjela v tehniki kolaž z uporabo odpadnih materialov.

S predhodno skico ali brez bomo naslikali izbrani motiv v tehniki kolaž. Detajle bomo po želji dorisali s flomastrom ali voščenko.

Dobrodošlo je, da udeleženci prinesejo s seboj kaj odpadnega materiala: papir, tekstil raznih barv, vzorcev in tekstur.

Risarsko kiparska delavnica

Vesna

Marion

Kiparjenje iz pralnega mila.

 

Netradicionalen način kiparjenja.

Kar bo svinčnik narisal na papir,

bo olfa nož oblikoval v kosu mila.

Glina

Vasja

Nanut

Glina - človekova spremljevalka od pradavnine.

Glina je bila eden prvih materialov, iz katerih je človek izdeloval predmete, ki jih je uporabljal v življenju. Posode, nakit, drobni predmeti za vsakdanjo rabo, deli orožja. Na delavnici bomo spoznali del postopkov, ki so jih ljudje uporabljali v davnih in malo manj davnih časih.

 

Glino bomo gnetli, svaljkali, ščipali rezali, sestavljali, vlivali. Nekaj predmetov bomo izdelali tudi zase: šalčko ali skledico, verižico, piščalko, zvonček. Uporabili bomo tradicionalne in sodobne dekorativne tehnike – vrezane podobe, sgrafitto, engobe, različne barve gline in terro sigilatto. Glino bomo poskusili tudi odžgati, tako kot so to počeli nekoč: v zaprti posodi, na drva, v sodu ali v sodobnejši plinski peči. Da dobimo pravi občutek in da bo nekaj uporabnega tudi za domov.

 

Mozaik obraza s svinčnikom in tempera barvami

Britta

Höschele

Abstrakcija obraza s pomočjo sestavljanja barvnega mozaika.


Delavnica bo potekala v dveh fazah.

 

Najprej bomo skicirali osnovne linije obraza in mrežo mozaika. 

Nato sledi kompozicija abstrahiranega obraza s pomočjo barvnega mozaika.

Plesna kompozicija in poslikava
telesa z naravnimi pigmenti

Sara

Stropnik

Plesna kompozicija in poslikava telesa.

 

Opazovanje narave, osredotočenost na trenutek, na živost življenja bo navdih za ustvarjanje
plesne kompozicije. Ples je preprosto že samo gibanje drevesa v vetru, lahko ga je čutiti v kamnu, ki govori več tisočletne modrosti, lahko je v žarku jutranjega sonca, ki pozlati vse česar se dotakne.

 

Z naravnim gibanjem ali navideznim »negibanjem« bomo postali del trenutka, skladno z izbranim motivom in prostorom. Motiv za ustvarjanje bomo iskali v bližnji naravi in ga z umetniškimi očmi oživeli v sliko, katere del bomo postali.


V drugem delu bomo spoznali naravne barve, mineralne pigmente in njihovo uporabo, kaj so in
kako narediti te vrste barv obstojne. Barve bomo ustrezno pripravili in si naredili poslikavo
telesa (obraza, rok, nog). Vsako zgodbo, instalacijo s poslikavo telesa v prostoru, bomo na koncu
fotografirali in si fotografije ogledali. Videli bomo razliko med živo - doživeto sliko in sliko na fotografiji. Udeleženci potrebujejo oblačila naravnih barv. Barve so pralne in popolnoma naravne.

 

Joga skozi Srce je potovanje k sebi, v harmonijo gibljivosti telesa in duha, v dobro počutje in v toplino notranjega miru. Ustvarja skladnost, pretočnost, jasnost in srčnost. Spomni nas na to, kdo smo v svojem bistvu. S pomočjo Joge skozi srce povezujemo fizično, mentalno, energetsko in
duhovno raven svojega bivanja. Asane izhajajo večinoma iz Hatha joge, vendar je v Jogo skozi Srce stkano še mnogo različnih, telesu prijaznih tehnik in stilov, ki nam pomagajo bolje razumeti svoje telo, sebe in življenje. Skozi zavestno dihanje, poglabljanja vase, potovanja skozi joga položaje, sproščanja in meditacije, nam odpira nova spoznanja in nas pelje v trenutek tukaj in zdaj.

 

Jogo skozi Srce vodi: Sara Stropnik, akademska plesalka in koreografinja, joga in reiki učiteljica z mednarodnim certifikatom.

 

bottom of page