top of page

Ustvarjalne delavnice

Grafika v prostoru

Vlasta

Markočič

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Grafika v prostoru. 

Varen življenjski prostor je ena človekovih osnovnih potreb, saj nas ta varuje in ščiti. Z umetnostjo oblikovanja prostora si ustvarjamo prijetno, domače okolje po naši meri. V srednjeveškem Štanjelu zaslutimo prvinski prostor, oblikovan po meri prednikov. Pod vtisom arhitekture, ki nas obdaja, ustvarjamo lasten, domišljijski prostor. Pri oblikovanju nam je v pomoč grafična tehnika.

 

Njen osnovni namen je razmnoževanje risb ali slik s pomočjo matrice. Tehnika monotipije pa  omogoča samo en odtis. Skozi grafično igro tiska ustvarjamo svoj prostor, skulpturo.

Zaris sreča zapis

Tina

Volarič

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Črta, beseda, pesem. 

 

Delavnica bo razdeljena na dva dela, kjer bosta ustvarjanje vodila dva različna načina izražanja, podložena z različnimi konteksti. V prvem delu bodo naše orodje preproste risarske tehnike. Skozi risanje bomo sproščeno opazovali in brez hitenja prisluhnili okolici. Vsak bo poiskal svoj najmanjši košček, detajl vasi. Raziskali jih bomo na več različnih zarisanih načinov, dodali jim bomo tudi barvo. Ko bomo svoja likovna dela naposled postavili drug poleg drugega, bo pred nami zaživela edinstvena sestavljanka Štanjela.

 

V drugem delu delavnice bomo na prvega pozabili: naše orodje ustvarjanja bo tokrat pisana beseda. Z besedami se bomo igrali in svobodno eksperimentirali, brez vnaprejšnjega razmišljanja ali določene vsebine. Sestavljali bomo besedni kolaž in na koncu napisali pesem.

 

V zaključku delavnice bomo z metodo montaže oba dela združili. Spoznali bomo, kako nam lahko različne vrste izraznosti odprejo pot do »širše slike«, do drugačnega spoznavanja prostora in nas v njem.

Slikarstvo geometričnih likov

Britta

Höschele

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Slikarstvo geometričnih likov s tempera barvami

Upodobitev arhitekture Štanjela s pomočjo geometričnih likov – od enostavnih črt do kompleksnih kompozicij iz krogel in poljubnih večkotnikov. 

Iskanje abstraktne interpretacije resničnosti s pomočjo svobodne uporabe oblik in barv pri prepletanju in medsebojnem prekrivanju geometričnih likov.

 

Delavnica bo potekala v več korakih. Najprej bomo poiskali osnovne linije in geometrične like v arhitekturi Štanjela. Najdene like bomo skicirali na papir, jih razporedili in sestavili osnovno kompozicijo.

V zadnjem koraku bomo vse skupaj prenesli na karton in s svobodnim nanosom barv dosegli preplet in medsebojno prekrivanje geometričnih likov.

Izdelaj svoj zine!

Maša

Pušnik

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Zine - ročno narejene publikacije

 

Zini so publikacije oz. revije, ki so običajno narejene na roke (risanje, pisanje, kolažiranje, različne tehnike tiska) in ki raziskujejo različne tematike – od notranjega doživljanja ustvarjalca pa do glasbenih zvrsti, različnih hobijev in družbenih dogajanj. Skupno jim je, da so natisnjeni v nizkih nakladah in z nizkimi produkcijskimi sredstvi, kar še doda na unikatnem in osebnem pridihu.

 

Na delavnici bo vsak udeleženec izdelal svoj zine! Najprej se bomo spoznali z različnimi primeri zinov, v nadaljevanju pa si bo vsak izbral področje, ki ga želi raziskovati znotraj svoje mini revije. Skupaj bomo izdelali načrte in prototipe revij. V Izvedbenem delu bomo eksperimentirali z različnimi metodami ustvarjanja. Preizkusili bomo kolažiranje, risanje, izdelovanje štampiljk, skeniranje, fotokopiranje, šivanje in drugo. Nazadnje bomo svojim revijam izdelali platnice in jih zaključili s spenjanjem oz. šivanjem v hrbtu.

Glina

Vasja

Nanut

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Človekova spremljevalka od pradavnine

Glina je bila eden prvih materialov, iz katerih je človek izdeloval predmete, ki jih je uporabljal v življenju. Posode, nakit, drobni predmeti za vsakdanjo rabo, deli orožja. Na delavnici bomo spoznali del postopkov, ki so jih ljudje uporabljali v davnih in malo manj davnih časih.

 

Glino bomo gnetli, svaljkali, ščipali rezali, sestavljali, vlivali. Nekaj predmetov bomo izdelali tudi zase: šalčko ali skledico, verižico, piščalko, zvonček. Uporabili bomo tradicionalne in sodobne dekorativne tehnike – vrezane podobe, sgrafitto, engobe, različne barve gline in terro sigilatto. Glino bomo poskusili tudi odžgati, tako kot so to počeli nekoč: v zaprti posodi, na drva, v sodu ali v sodobnejši plinski peči. Da dobimo pravi občutek in da bo nekaj uporabnega tudi za domov.

V zadnjih 20 letih se Vasja Nanut intenzivno posveča raziskovalnemu, ustvarjalnemu in mentorskemu delu na področju keramike. Je član Društva keramikov in lončarjev Slovenije.

Zanima ga raziskovalni pristop h keramiki, povezovanje starodavnih keramičnih tehnik s sodobnimi eksperimentalnimi pristopi. Redno sodeluje na letnih razstavah DKLS in na keramičnih razpisih v slovenskem prostoru. Vodi številne delavnice na področju keramike. Je eden prvih, ki je pri nas ustvarjal v tehniki obvare in prvi, ki je v Sloveniji izdelal peč za žganje keramike iz steklenic.

 

Risba,slika,abstraktna krajina

Ksenija

Pfeifer

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Od slike do risbe do abstraktne krajine. Štanjel kot motiv.

 

Delavnica je razdeljena na risarski in slikarski del. V prvem delu bodo udeleženci narisali štanjelski motiv s čečkanjem. V drugem delu bodo isti motiv ustvarili v tehniki asemblaža na slikarsko platno. Ker bo motiv že ponotranjen, se bodo udeleženci odmaknili od realnosti in ustvarili sliko s tem, da bodo kombinirali različne materiale.

 

Risba je temeljno likovno delo, je izhodišče za vse slikarske, kiparske in arhitekturne stvaritve. Je lahko skica, osnutek, detajl iz resničnega sveta. Lahko je samostojna in v sebi zaključeno delo ali vmesna postaja med zamislijo in dokončanim delom. Njena bistvena značilnost je izražanje s črto, linijo, barva je tu drugotnega pomena. Od risarja zahteva, da se omeji le na bistveno.

 

Povezava s slikarstvom je tesna. V slikarskem delu je risba lahko prekrita, lahko pa je tudi vidna in bistvena sestavina izraza. Pri risbi in sliki umetnik pogosto uporabi enake nosilce in enake pripomočke, gre pa tudi za podoben pristop k delu.

Plesna slika

Sara

Stropnik

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom

Vse, znotraj in zunaj nas, je v nenehnem gibanju. Vrti se vesolje, giblje narava, celo v vsaki celici našega telesa se neprestano dogaja ples. Sprva bomo opazovalci, prisluškovalci svojega telesa, narave okoli nas, dialoga med njima, zvokov, ki nam iz okolja narekujejo ritem in dajejo glasbo. Zaznavali bomo premike svojega telesa, gibanja, ki se bodo rodila iz preprostega dotika ali vodenega giba. Rdeča nit bo raziskovanje lasnega plesnega izraza, v interakciji in sodelovanju z ostalimi udeleženci plesne slike. Spoznali se bomo z osnovami plesne improvizacije in ji dali smiselni pomen tudi v izkušnji.

 

Skupna koreografija bo oporna točka, ki nas bo spremljala, se spreminjala in preoblikovala, rastla bo z nami. Vso doživljajsko raziskovanje bo paleta plesnega materiala iz katerega bomo črpali plesni navdih za kreiranje končne predstave, plesne slike postavljene v naravno okolje Štanjela.

bottom of page