top of page

Ustvarjalne delavnice

Črta in ploskev

Vlasta

Markočič

V delavnici se bomo poigrali z likovnima tehnikama, ki nam omogočata ustvarjanje igrivih podob.

V tehniki kolaža bomo ustvarili ploskovite površine. Trganka nam omogoča ustvarjanje ploskev z
nenatančnimi robovi. Nastale oblike bomo razvrščali po likovni ploskvi, dokler ne bomo ustvarili
želene kompozicije. To bomo nadgradili z igrivostjo črte v tehniki monotipije.

 

Črta, ki jo izrišemo v tej tehniki je neposredna, včasih tudi nepredvidljiva. Monotipija omogoča odtiskovanje le enega odtisa, kar nam pove že sama beseda.

 

Realizem - abstrakcija

Katja

Sorta

Iz realistične risbe v abstrakcijo


Na delavnici bomo iz realistične risbe preko abstrahiranja poskušali doseči popolno abstrakcijo.

 

Pod vtisom bogate arhitekturne dediščine Štanjela bomo izbrani motiv sprva poslušali upodobiti čim bolj realistično. S postopnim reduciranjem, prečiščevanje in spreminjanjem se bomo z vsako nadaljnjo risbo bolj približevali abstrakciji. 

 

Končna stopnja ustvarjalnega procesa bo popolna nepredmetnost izbranega motiva.

 

Dissolve effect - cut out collage

Britta

Höschele

Dissolve effect - cut out collage

 

Svinčnik, tempera barve, škarje, lepilo.

Upodobitev znanih motivov arhitekture Štanjela, njihov razkroj s pomočjo tehnike dissolve effect – cut out collage in prikaz spremenjene resničnosti.

 

Delavnica bo potekala v dveh fazah. Najprej skiciranje enega izmed arhitekturnih motivov Štanjela in uporaba omejenega števila barv, nato neenakomeren izrez (razkroj) posameznih delov slike, ki se prelijejo v novo kompozicijo.

Barviti posterji

Maša

Pušnik

Na delavnici se bomo posvetili oblikovanju posterjev na temo Štanjela!

 

V prvem delu delavnice se bomo, po zgledu nekaterih odličnih sodobnih grafičnih oblikovalcev, sprehodili po mestu, si nadeli radovedna očala in iskali načine, kako lahko navdih iščemo v navidez nepomembnih detajlih in v nepričakovanih situacijah – včasih se inspiracija skriva kar v razpoki na cesti ali na oluščeni fasadi.

 

Motive bomo zajeli s telefoni / fotoaparati in jih z oljnimi pasteli in kolažiranjem upodobili na večje formate, pri čemer bomo poskrbeli, da posterjem dodamo osebno, barvito noto.

Obleci umetnost!

Jovana

Đukić

Ročno vezenje je obrt okraševanja tekstila z nitjo, prejo, perlami in podobnimi materiali. Z uporabo različnih šivov ustvarjamo različne vzorce in posledično motive. Motivi so lahko linijski ali ploskovni. S pomočjo vezenja pa lahko tekstil tudi zakrpamo in popravimo.

 

Na delavnici bomo ustvarili umetniško delo kar na svojih oblačilih. Najprej se bomo seznanili z osnovnimi šivi in spoznali nekaj primerov vezenin. Zatem bomo poiskali navdih v starem jedru Štanjelu, kot tudi v delih slikarja in grafika Lojzeta Spacala.

S pomočjo naučenega bo vsak ustvaril svojo idejo za svojo šivano podobo. Na voljo bodo različni materiali s katerimi bomo lahko eksperimentirali.

 

Nazadnje bo sledil osrednji in zadnji del delavnice, ko bo vsak ustvaril enega ali več motivov na izbranem kosu tekstila, oblačila.

Glina

Vasja

Nanut

Človekova spremljevalka od pradavnine

Glina je bila eden prvih materialov, iz katerih je človek izdeloval predmete, ki jih je uporabljal v življenju. Posode, nakit, drobni predmeti za vsakdanjo rabo, deli orožja. Na delavnici bomo spoznali del postopkov, ki so jih ljudje uporabljali v davnih in malo manj davnih časih.

 

Glino bomo gnetli, svaljkali, ščipali rezali, sestavljali, vlivali. Nekaj predmetov bomo izdelali tudi zase: šalčko ali skledico, verižico, piščalko, zvonček. Uporabili bomo tradicionalne in sodobne dekorativne tehnike – vrezane podobe, sgrafitto, engobe, različne barve gline in terro sigilatto. Glino bomo poskusili tudi odžgati, tako kot so to počeli nekoč: v zaprti posodi, na drva, v sodu ali v sodobnejši plinski peči. Da dobimo pravi občutek in da bo nekaj uporabnega tudi za domov.

V zadnjih 20 letih se Vasja Nanut intenzivno posveča raziskovalnemu, ustvarjalnemu in mentorskemu delu na področju keramike. Je član Društva keramikov in lončarjev Slovenije.

Zanima ga raziskovalni pristop h keramiki, povezovanje starodavnih keramičnih tehnik s sodobnimi eksperimentalnimi pristopi. Redno sodeluje na letnih razstavah DKLS in na keramičnih razpisih v slovenskem prostoru. Vodi številne delavnice na področju keramike. Je eden prvih, ki je pri nas ustvarjal v tehniki obvare in prvi, ki je v Sloveniji izdelal peč za žganje keramike iz steklenic.

 

Cianotipija - fotogram

Ksenija

Pfeifer

Cianotipija - fotogram.

 

Cianotipija je stara, ročna tehnika izdelave fotografij.

 

Kadar za to tehniko uporabimo različne predmete - trake, vrvi, izrezane motive, sveže ali posušene rastline ... takrat govorimo o tehniki fotograma

Za izdelavo potrebujemo raztopino, ki je na svetlobo občutljiva. Fotogram bomo namreč razvili s pomočjo svetlobe - sonca.

Poigrali se bomo z različnimi materiali in jih postavili v poljubne kompozicije in likovne pripovedi. Do izraza bo prišla lastna kreativnost in izvirnost. Fotogram bo zaradi reakcije raztopine v modri barvi. Nastala bo posebna, unikatna in izvirna modra fotografija.

 

 

Joga skozi srce

Sara

Stropnik

Joga skozi Srce je potovanje k sebi, v harmonijo gibljivosti telesa in duha, v dobro počutje in v toplino notranjega miru. Ustvarja skladnost, pretočnost, jasnost in srčnost. Spomni nas na to, kdo smo v svojem bistvu. S pomočjo Joge skozi srce povezujemo fizično, mentalno, energetsko in
duhovno raven svojega bivanja. Asane izhajajo večinoma iz Hatha joge, vendar je v Jogo skozi Srce stkano še mnogo različnih, telesu prijaznih tehnik in stilov, ki nam pomagajo bolje razumeti svoje telo, sebe in življenje. Skozi zavestno dihanje, poglabljanja vase, potovanja skozi joga položaje, sproščanja in meditacije, nam odpira nova spoznanja in nas pelje v trenutek tukaj in zdaj.

 

Jogo skozi Srce vodi: Sara Stropnik, akademska plesalka in koreografinja, joga in reiki učiteljica z mednarodnim certifikatom.

 

bottom of page